הסיפור שנשאר - לוגו
הקשר האופקי-אחאות

הקשר האופקי במשפחה

נוכח או נפקד בסיפורי חיים?
להבדיל מהמילה אחווה, שטעונה בערך, ברגש, בכוונה חיובית, אחאות היא מילה קרה, כלומר אקדמית, מחקרית. כן, יש מילה כזאת בעברית, אחאות. פירושה – שארות מִדרגה ראשונה, יחס בין בני אדם שנולדו להורה משותף או שגדלו איתו.

הילדות היא פרק מרכזי בחייו של אדם, ביחס הפוך למספר השנים אותן מגדירים כילדות, ואחאות היא הקשר המשמעותי הראשון בחיי ילדים, מלבד זה שהם מנהלים עם הוריהם.
יחסי אחאים עשויים להיות סוערים, מתגמלים, ולפעמים גובלים באדישות. הם עשויים לנוע בין סולידריות, הבנה עמוקה, מסירות ונאמנות, אהבה, שייכות וביטחון, אפילו הקרבה, לבין סכסוכים, קנאה, תחרותיות עד כדי ניכור.

בתקופת הילדות השעות שבהן מבלים אחים יחד, שוות או אפילו עולות על אלה שהם מבלים עם ההורים. כיוון שכך, מערכת היחסים בין אחאים (אחים ואחיות) צפויה להיות דומיננטית בסיפורי חיים, בסיפורי זיכרונות.

כמה ספרי ילדים אתם מכירים שהקשר האחאי נמצא במרכזם? כמה רומנים מתמודדים עם אחאות כסוגייה המניעה את העלילה? וסרטים? הצגות? – זה רק נדמה לי או שהנושא סובל מתת ייצוג במדיומים השונים. ייתכן שאפילו בסיפורי חיים, הקשר האחאי נדחק הצדה, נוכח רק בצלו של הקשר ההורי, המשפחתי, ולא תמיד מפותח, מתואר ומנוסח כפי שראוי לו.

אם הקשר האחאי מרכזי כל כך בחיי הנפש ואפילו עשוי לנבא את התקשורת של הילד, כבוגר, עם אנשים מחוץ לתא המשפחתי, למה התאוריות הפסיכואנליטיות מדברות מעט כל כך על הקשר האופקי — יחסים בין אחים, יחסית לקשר האנכי — הקשר בין הורים לילדים? למה רק בעשרים השנים האחרונות התחילו לכתוב ולחקור את נושא האחאות והשפעתו על עיצוב עולמנו הפנימי, המודע והלא מודע (ולא דרך יחסי הורה-ילד)?
בבואנו לכתוב סיפור חיים א וביוגרפיה משפחתית, כאשר ניפגש עם מרואיינות.ים, כדאי שנפנה את המבט לקשר שלהן.ם לאחאים, בכך נעסוק במי שהן.ם ביחס למי שתפס עמדה דומה לשלהן.ם במשפחה. נזכור שהקשר האחאי מאפשר השוואה מצד אחד ומובחנות מצד אחר.

נברר איך הקשר האחאי תרם ללמידה כיצד לנהל מערכות יחסים.
נבדוק אם אחים ואחיות אכן מהווים מודל לחיקוי; יותר, פחות או פשוט אחרת מההורים.
לאחים חשיבות בעיצוב הזהות. מחקרים שנעשו על יחסי אחים מלמדים שיש להם השפעה אפילו על בחירת בני הזוג. מעניין לשאול גם על שתי סוגיות אלה.

בדרך כלל, למעט נסיבות טרגיות, האחים והאחיות הם אלו שחולקים הכי הרבה שנות חיים במקביל. אבל אופי הקשר בין אחים יכול להשתנות במהלך החיים. יהיה מעניין לבחון את סוגיית השתנות אופי הקשר במסגרת ריאיון לכתיבה ביוגרפית.

תודה לילדיי האהובים שהסכימו לתרום את תמונתם המשותפת.

לתגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

נוצר באמצעות מערכת הקורסים של
 
סקולילנד

תוכן מוגן - לא ניתן להעתיק!

אילת אסקוזידו

צרפי אותי לרשימת התפוצה לקבלת עדכונים וטיפים לכתיבת ביוגרפיות